Великобритания инвестира 90 млн. паунда в агророботи

Великобритания инвестира 90 млн. паунда в агророботи
90 млн. британски лири - толкова струва държавният аграрен и технически фонд, появил се наскоро във Великобритания.

Той трябва да помогне на повече земеделски стопани да се възползват от роботиката, изкуствения интелект и науката за събиране на данни.

Финансирането, предоставено от Фонд за индустриална стратегия, бе обявено от Грег Кларк , министър на бизнеса за енергийна и индустриална стратегия, на конференцията на NFU в Бирмингам.

Инвестицията е насочена към съчетаването на роботика, технологии за изкуствен интелект и наземни наблюдения за подобряване на устойчивостта на доставките в селскостопанския сектор.

"Това нововъведение ще увеличи доходите на земеделските производители и ще направи агропредприятията по-продуктивни и печеливши", казва Грег Кларк.

"Критични" иновации

В същото време иновациите ще бъдат от решаващо значение за посрещане на нарастващите нужди на населението от хранителни продукти.

Това ще бъде възможно благодарение на стимулирането на растежа на селските райони и създаването на висококвалифицирани работни места.

Примерите за технологични иновации включват приложението на Croprotect, което помага на фермерите да предпазват културите от вредители, плевели и болести.

Бъдещи инвестиции

Предвижда се също инвестициите да създадат центрове, съчетаващи усилията на земеделските производители и учените, както и центрове за аграрни иновации, за да могат да се прилагат най-новите изследвания в областта на селскостопанските практики.

Инвестициите ще бъдат част от индустриалната стратегия на правителството.

Тя има за цел да увеличи публичните и частните инвестиции в научноизследователската и развойната дейност в Обединеното кралство до 2,4% от БВП до 2027 г.

Източник: bgfermer.bg